Важливість ароматизаторів

Липень 15, 2023

Основним паливом для випаровувачів є рослинна рідина, яка складається з рослинного гліцерину, пропіленгліколю, нікотину, якщо потрібно, і, звичайно ж, ароматизаторів. Ароматизатори часто викликають суперечки і є предметом численних дебатів з метою їх заборони. Ось причини та наслідки такого кроку.

Список країн, що забороняють ароматизатори, розширюється

Про ароматизатори для рідин для паління говорять погано. Хоча їхні недоброзичливці критикують їх і хотіли б бачити повну заборону, вони вже неодноразово перемагали: кілька американських штатів тепер розповсюджують лише тютюнові ароматизатори, а з травня їхній приклад наслідує Китай. Задоволена цим рішенням Йолонда Річардсон з Кампанії за дітей без тютюну вважає, що воно "захистить китайських дітей від залежності від вейпінгу". Хоча захист наймолодших членів суспільства є основним аргументом на користь цієї заборони, ситуація в Китаї виглядає дещо інакше: з його процвітаючим ринком, що налічує 300 мільйонів курців, ми можемо вдатися в питання, чи не буде заборона ароматизаторів слугувати інтересам STMA - органу, який володіє монополією на тютюнові вироби в Китаї та має мандат на управління вейпінгом в країні.

Фінляндія, Естонія та Угорщина вже схвалили заборону, а інші країни, такі як Нідерланди та Данія, наслідують їхній приклад. Не кажучи вже про те, що з січня 2023 року до цього списку додалась Швеція, попри те, що органи охорони здоров'я завжди заохочували вейпінг у цій країні, де курять тютюнові сигарети лише 5% курців. Нажаль до цього переліку у липні 2023р приєдналась і Україна.

Але що насправді не так з ароматизаторами?

Вейпінг - ідеологічна проблема

Переваги ароматизаторів і вейпів загалом кардинально розділяють людей. Одні виступають за повну заборону ароматизованих рідин, інші не заперечують переваг вейпу та ролі ароматизаторів у боротьбі з курінням. Голова BECA, спеціального комітету Європейського парламенту з питань боротьби з раком, рекомендує знайти збалансований компроміс, тоді як ETHRA, Європейська організація з питань зменшення шкоди від тютюну, занепокоєна і вказує на те, що вилучення ароматизаторів "відкриє двері до провалу в боротьбі з раком".

Однак борці з вейпінгом наполягають на своєму і розглядають лише утримання як розв'язання проблеми куріння, заперечуючи тим самим той факт, що курці мають залежність і не можуть відвикнути від куріння без замінників нікотину. Боротьба, що ведеться тут, далека від боротьби з курінням, схоже, спрямована більше проти самих електронних сигарет, ніж проти їхніх ароматизаторів.

На щастя, "прагматики" більше зацікавлені в результатах - іншими словами, у зниженні рівня хвороб і смертності, пов'язаних з курінням, - ніж у засобах їх досягнення. Онколог Вероніка Трілле-Ленуар справедливо зазначає, що усунення ризику - це ідеологічна точка зору, яка не ґрунтується на реальності: "Хоча продукти для вейпінгу не є на 100% ефективними для відмови від куріння, вони є продуктами для зменшення ризику". Однак вона наполягає на необхідності знайти компроміс, щоб "гарантувати, що продукти для вейпінгу не будуть привабливими для дітей". ETHRA підтримує прогресивний заклик доктора Трілле-Ленуар і зазначає, що повне усунення ризиків було б нонсенсом, який може підштовхнути деяких вейперів назад до сигарет.

Коли ефект воріт стикається з недобросовісністю

Це один з найулюбленіших аргументів противників вейпінгу, який близький серцю ВООЗ, попри те, що багато разів був спростований з наукової точки зору: знаменитий "ефект воріт", теорія про те, що молоді люди, які починають вейпінг, в кінцевому підсумку починають курити.

Науковий комітет з питань охорони здоров'я, навколишнього середовища та нових ризиків наважився опублікувати бездоказову заяву про те, що вейпінг є воротами до тютюну. Дослідження, тим не менш, не залишають місця для сумнівів і повідомляють, що, хоча переважна більшість вейперів є курцями або колишніми курцями, менш як 1% регулярних вейперів ніколи не курили. INSERM вже заявляв у листопаді 2020 року: "Значна частина підлітків, які вперше експериментували з електронними сигаретами, так і не стали експериментаторами тютюну". Отже, якщо й існує перехідний ефект, то від тютюну до вейпінгу.

Привабливі смаки для молоді

Так само BECA обґрунтовує свій заклик до заборони ароматизаторів у Європейському парламенті побоюванням, що вони "приваблюватимуть" молодь. Для іспанського депутата Європарламенту Естрелли Дура Феррандіс вейпінг - це не що інше, як "змова індустрії для залучення дітей". А за словами євродепутата Пітера Лізе, який підтвердив, що ароматизатори допомагають дорослим кинути палити, "електронні сигарети менш небезпечні, ніж тютюнові, але є певні ароматизатори, такі як жувальна гумка, які явно привабливі для дітей і повинні бути заборонені". Слід визнати, що його втручання є меншим злом, ніж потенційна заборона всіх смаків, але це все одно залишить занадто багато курців на узбіччі. Не кажучи вже про те, що ті, хто бачить у забороні ароматизаторів кінець вейпінгу для молоді, ні на секунду не замислюються про те, що вони можуть повернутися до тютюну. Однак дослідження, проведене в Сан-Франциско, свідчить про різке зростання кількості молодих курців після заборони ароматизованих рідин, тоді як в інших регіонах США, де ароматизатори все ще використовуються, куріння продовжує скорочуватися.

Вилучення ароматизаторів та європейський план боротьби з раком під загрозою

На думку онколога Вероніки Трілле-Ленуар, "вилучення ароматизаторів завдасть шкоди боротьбі з раком", що підтвердило опитування ETHRA 2020, проведене в європейських країнах, на які поширюється заборона: 19,4% їхніх вейперів звернулися до чорного ринку та його небезпечних рідин. Addictive Behaviors Journal також оприлюднив тривожні результати опитування 2020 року, проведеного МТЦ щодо куріння та вейпінгу в Канаді, Англії та США, яке показало, що обмеження доступу до ароматизованих нікотинових рідин призведе до того, що 17,1% вейперів повернуться до куріння, а 28,3% користувачів звернуться до чорного ринку. Поки не зрозуміло, що станеться в Європі з подібним регулюванням, але можна припустити, що можна очікувати зростання кількості курців і збільшення кількості нелегальних ароматизаторів.

Пара сприяла зниженню рівня куріння

Її недоброзичливці, здається, забувають, що вейпінг зробив значний внесок у зниження рівня куріння в усьому світі (23,5% курців у 2007 році порівняно з 19% сьогодні). Електронна сигарета, безперечно, допомагає курцям м'яко відвикати від сигарет, дозволяючи їм забезпечувати потрібну дозу нікотину, яку можна поступово зменшувати. Що стосується ароматизаторів, то різні дослідження підкреслюють, що вирішальну роль відіграє поняття задоволення, яке полегшує відмову від куріння. Тож бажання заборонити ароматизатори нехтує допомогою, яку вейпінг надає курцям. І не береться до уваги позитивний вплив на молодь: куріння батьків все ще залишається основним фактором, що заохочує дітей та підлітків до куріння, а також є джерелом психологічної травми, пов'язаної з хворобами або смертями оточуючих внаслідок куріння.

Пара дає відсіч!

Після пресрелізу ETHRA швидко відреагували AIDUCE (незалежна асоціація користувачів електронних сигарет) та SOVAPE. Усі вони висловили своє занепокоєння щодо можливої заборони ароматизаторів, зазначивши, що продукти для вейпінгу, які заборонено продавати неповнолітнім, несуть надзвичайно низькі ризики і є, перш за все, ідеальним способом кинути палити. Вони також зазначають, що рівень куріння серед молоді знижується протягом останніх 10 років, і що понад дві третини вейперів у Європі не використовують тютюновий ароматизатор - єдиний ароматизатор, який залишився б дозволеним, якби заборона все ж таки була прийнята. "Ми вважаємо, що заборона ароматизаторів для вейпів виходить за рамки плану боротьби з раком і матиме небажані наслідки для громадського здоров'я". Нарешті, вони ставлять під сумнів звинувачення в тому, що вони намагаються апелювати до дітей: "Жоден комерційний гравець не прагне отримати 1% ринку, коли їм все ще потрібно переконати понад 10 мільйонів курців...". І це дійсно так.

Електронні сигарети зарекомендували себе як важливий замінник тютюну, і їхню корисність більше не потрібно доводити. Якщо сьогоднішні захисники вейпінгу та лікарі борються за збереження ароматизаторів, будемо сподіватися, що їм не доведеться боротися проти можливої медикалізації продуктів для вейпінгу, і вейпінг буде доступним для всіх хто бажає кинути палити!



VAPEJOY
- MORE THAN JUST TASTE -
Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук