Нікотин та його роль у відмові від куріння

Липень 27, 2023

Нікотин, відкритий понад століття тому, є активним інгредієнтом тютюну, властивості якого впродовж історії суспільства то вихваляли, то засуджували. Нікотин, який вважається речовиною, що викликає залежність, сьогодні є предметом полювання на відьом з боку урядів по всьому світу, які прагнуть накласти постійну і повну заборону на куріння, що є однією з головних причин смерті від респіраторних захворювань. Однак роль нікотину та його безпосередній вплив на здоров'я є предметом суперечок. Багато людей і спостерігачів ставлять його в один кошик з іншими горючими та канцерогенними речовинами тютюнової рослини, в той час, як інші вважають його нешкідливим і необхідним для процесу відвикання від куріння через замінники, такі як пластирі, жуйки й останнім часом електронні сигарети. Ось кілька пояснень, які проливають світло на токсичний або нейтральний потенціал нікотину!

Який токсичний потенціал нікотину?


Нікотин потребував багато подальших досліджень, перш ніж його було визнано "небезпечним". За своїм токсикологічним профілем нікотин, що визначається формулою C10H14N2, може бути токсичним при прийомі всередину, потраплянні на шкіру або при вдиханні та може шкодити здоров'ю. По суті, в паспорті безпеки, виданому INRS (Французьким національним інститутом досліджень і безпеки), згадується безліч небезпек, починаючи від хронічної токсичності й закінчуючи гострою токсичністю в разі передозування. При цьому інститут стверджує, що кричуща нестача даних і досліджень означає, що наразі неможливо зробити висновок про канцерогенну дію речовини.


Іншими словами, заведено вважати, що нікотин при надмірному впливі на організм людини, незалежно від способу вживання (куріння, вдихання, поглинання або проковтування), може викликати все, що завгодно. Природно, що ця межа визначається і контролюється органами охорони здоров'я. Зокрема, наукова література вказує на летальний потенціал 70 мг/кг у щурів.

Сьогодні стандарт, який використовується в торгівлі тютюновими виробами, такими як рідини для електронних сигарет, дуже далекий від цієї межі. Наприклад, сигарета виділяє від 1 до 3 мг нікотину, тоді як 10 мл рідини може містити еквівалентну дозу. Ризик нікотинового отруєння стає реальним, коли ви викурюєте більше ніж 3-4 пачок сигарет на день або парите дуже міцні рідини на потужних пристроях.

Нікотин і рак: хибна думка!


Нікотин, який давно асоціюється з тютюном, набув репутації шкідливого для здоров'я та канцерогенного. Насправді мало хто може відрізнити нікотин від інших 4 000 елементів (40 з яких є канцерогенами), що містяться в сигареті.


Щоб піти далі, потрібно знати, що найнебезпечнішими продуктами в горючому тютюні є :

Смоли - неминучий компонент горіння тютюну, що містить важкі метали, такі як бензол, вуглеводні та інші вуглеводні, що утворюються при горінні листа. Він в першу чергу відповідає за ураження легень і пошкодження клітин всередині них.

Чадний газ - речовина, що утворюється при горінні тютюну, яка зменшує надходження кисню в кров і, відповідно, в легені.

Синильна кислота, подразнююча і високотоксична речовина для організму і дихальної системи. Частий вплив кислоти посилює респіраторний дистрес, нудоту, блювоту тощо.

Хоча нікотин є одним з 4 000 елементів, присутніх у тютюні, він не становить канцерогенного ризику..

При вдиханні, спалюванні або контакті зі шкірою немає жодних досліджень, які б пов'язували його з раком.

Чи небезпечні нікотиновмісні рідини?


Електронні сигарети - це портативні пристрої, що складаються з електронних схем, які з'єднують акумулятор, мікросхему керування живленням та випаровувач. Випаровувач контактує з рідиною, що містить пропіленгліколь, рослинний гліцерин, харчові ароматизатори  та, в другу чергу, нікотин... і створює пару при підвищенні температури випарювального елемента.


Токсикологічний баланс значною мірою на користь традиційної сигарети порівняно з електронною сигаретою, яка на 95% менш токсична, згідно з даними Міністерства охорони здоров'я Англії. З огляду на те, що електронні сигарети не засновані на принципі горіння і не виділяють канцерогенних елементів, притаманних тютюну, наявність нікотину в деяких рідинах викликає підозру у спостерігачів.

По-перше, слід зазначити, що електронна сигарета - це пристрій для припинення куріння. У цьому сенсі вона слугує для перенесення рефлексів курця на менш небезпечну альтернативу (наприклад, пластир або жуйка). Однак, електронна сигарета вважається найкращим рішенням через свою концепцію, що включає об'єкт, який ви тримаєте в руках і який виробляє аерозоль (пару), що імітує дим. Для того, щоб стати справжньою заміною сигарет і задовольнити потреби курців, електронна сигарета повинна виділяти нікотин, тому вона класифікується як тютюновий виріб відповідно до Європейського регламенту щодо тютюнових виробів (TPD).

Коротко кажучи, вживання нікотину в рідині не є небезпечним для користувача, якщо дотримуватися дозування.

Щобільше, нікотин викликає залежність як у вигляді пари, так і в курінні. Але чомусь дуже часто під заборону потрапляє не тільки сам нікотин, а вейпінг вцілому.

Типи нікотину у вейпінгу


Сольовий нікотин і органічний нікотин - два різних типи нікотину, які використовуються в електронних сигаретах. Обидва типи виробляються з молекули нікотину, але мають деякі відмінності у своїй структурі та ефекті при парінні:

Сольовий нікотин

Також відомий як нікотинова сіль, утворюється шляхом комбінації нікотину з кислотою. Завдяки меншому pH рівню, сольовий нікотин має більш гладкий і менш різкий характер при парінні. Він забезпечує швидше та більш задовільне насичення нікотином, що може бути особливо корисним для попередження спраги у тих, хто звик до великих кількостей нікотину (наприклад, у важких курців). Сольовий нікотин ідеально підходить для невеликих пристроїв з низькою потужністю, таких як POD-системи. Вони дозволяють ефективно використовувати велику концентрацію нікотину, при цьому уникаючи сильного удару по горлу.

Органічний нікотин

Це традиційний тип нікотину, який зустрічається в тютюні. Його добувають шляхом прямої екстракції з тютюнових листів. Завдяки більш лужному pH рівню, органічний нікотин може надавати відчуття сильнішого удару по горлу при парінні, але має більш повільний та м'який ефект. Органічний нікотин може бути використаний в будь-яких типах пристроїв для вейпінгу, включаючи потужніші моди та традиційні вейпи. Він часто використовується у звичайних рідинах, які мають меншу концентрацію нікотину. Органічний нікотин є незамінимим при відмові від шкідливої звички загалом, адже він використовується у менших концентраціях, та через свій м'який ефект, дозволяє поступово позбутися нікотинової залежності.

Як дозувати нікотин для успішної відмови від куріння?


Зрештою, небезпечна природа нікотину ґрунтується на двох фундаментальних факторах: його токсичності при зловживанні та здатності викликати залежність при неконтрольованому вживанні. З огляду на це, кожен, хто може вживати нікотин, повинен вміти та мати можливість контролювати його вживання, щоб уникнути ризиків. І якраз з розв'язання цієї проблеми багатьом людям допомагає VapeJoy!

Більша частина виробників рідин для електронних сигарет не заморочується з дозуванням нікотину, і дають можливість вибору з 2-3 міцностей. Але це є великою проблемою, оскільки у людей які бажають поступово зменшувати кількість нікотину, такої можливості немає. А робити великий "стрибок" з міцної рідини на більш легку, дуже важко. Саме тому VapeJoy, надає величезний вибір міцностей, як при виборі сольового, так і при виборі органічного нікотину!  Так при придбанні комплекту на сольовому нікотині є вибір аж з 11 варіацій міцностей (від 10 до 70), а на органічному цілих 17 (від 0 до 24). При чому є можливість повністю відмовитися від вживання нікотину, і звести шкоду від вейпінгу практично до нуля! Це дуже важливо для людей для яких сам "ритуал" видування пару більш важливий ніж сам нікотин. І таким чином для кожного клієнта VapeJoy, процес відмови від нікотину стає максимально простим. Достатньо просто раз у пару тижнів зменшувати міцність, і з часом, дуже комфортно, можна звести її до мінімуму.


Вейпінг, безперечно кращий спосіб кинути палити, і взагалі відмовитися від шкідливої звички, головне знати як це правильно зробити. А з цим з радістю допоможе VapeJoy. Але пам'ятайте, якщо ви не палите, не починайте парити!


VAPEJOY
- MORE THAN JUST TASTE -
Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук